Home > Methoden en technieken > Sample rate

Sample rate

Een van de grote voordelen van Google Analytics is dat het gratis is, maar dat heeft ook zijn beperkingen. Een daarvan is dat er niet meer dan 5 miljoen page views per maand worden gemeten. De meeste sites zullen niet snel aan deze grens komen, maar ik heb het in het verleden diverse keren meegemaakt.

Door het gebruik van de methode “_setSampleRate()” is het mogelijk een sample rate aan te geven, waardoor het mogelijk is meer dan 5 miljoen page views te meten.

Instellen

Met de methode “_setSampleRate()” is het mogelijk om een andere sample rate in te stellen. Als de sample rate niet apart wordt ingesteld, dan wordt 100% van het verkeer gemeten. Als deze op 50% wordt ingesteld, dan wordt er willekeurig 50% van het totale bezoek gemeten. Dit heeft verder geen invloed op de unieke bezoekers, deze worden hoe dan ook altijd allemaal gemeten. De getallen zijn zo groot dat alles wel statistisch significant blijft.

Aan de gewone “tracker” hoeft maar een regel (dik gedrukt) te worden toegevoegd met het percentage.

<script type=”text/javascript”>
var gaJsHost = ((“https:” == document.location.protocol) ? “https://ssl.” : “http://www.”);
document.write(unescape(“%3Cscript src='” + gaJsHost + “google-analytics.com/ga.js’ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
</script>
<script type=”text/javascript”>
try {
var pageTracker = _gat._getTracker(“UA-1234567-1″);
pageTracker._setSampleRate(“50″);
pageTracker._trackPageview();
} catch(err) {}
</script>

Het grote nadeel van het zetten van een sample rate is dat deze gegevens niet worden gemeten en dus later ook niet terug te halen zijn. Er is nog een andere optie om meer dan 5 miljoen pageviews te kunnen meten; dat is een adwords account aan het analytics account koppelen. Dan kan er onbeperkt gemeten worden.

Deze blogpost is geschreven door Pytrik-Jan Kies. Hij is de eigenaar van Users First en is gespecialiseerd in het optimaliseren van websites, waarbij de gebruiker centraal staat.
Ook eens sparren over uw eigen website? Neem contact op via het contactformulier of via 06-14439506.