Home > Methoden en technieken > Google Analytics Basics: Hoe te voorkomen dat de homepage op twee verschillende manieren wordt gemeten?

Google Analytics Basics: Hoe te voorkomen dat de homepage op twee verschillende manieren wordt gemeten?

Het installeren van Google Analytics lijkt zo eenvoudig, maar vaak gaan er toch kleine instellingen mis. Waardoor de statistieken onnodige afwijkingen hebben.

Op veel websites is de homepage vaak via meerdere adressen bereikbaar. Meestal wordt de homepage getoond na het intypen van het domein: bijvoorbeeld op www.acme.nl (A Company that Makes Everything), maar ook op www.acme.nl/index.php?id=1. Om te voorkomen dat Google Analytics deze pagina’s als twee verschillende pagina’s gaat meten, is er een kleine instelling nodig.

De omkaderde pagina’s zijn gelijk, maar met een verschillend adres.

Hoe te voorkomen dat de homepage op twee verschillende manieren wordt gemeten?

De twee links waarop deze homepage wordt gemeten zijn bekend: dat zijn “/” en “/index.php?id=1”. Het is belangrijk dat Google analytics nu ook “weet” dat deze pagina’s gelijk zijn en ze dus ook als één meet.

Dit is in te stellen door na het inloggen, de juiste site te selecteren en achter het juiste profiel op “bewerken” te klikken.

In dit geval is er nog geen “Standaardpagina” ingesteld. Klik hiervoor normaals op “bewerken”.

In de pagina “Profielgegevens bewerken” is het nu mogelijk om een “Standaardpagina” in te stellen. In het geval van deze site is dat: index.php?id=1.

Het kan voorkomen dat er voor één site meerdere profielen zijn aangemaakt. Deze instelling moet dan ook voor elk profiel worden gemaakt.

Door deze simpele instelling zijn de statistieken nog betrouwbaarder en het scheelt handmatig rekenwerk.

Deze blogpost is geschreven door Pytrik-Jan Kies. Hij is de eigenaar van Users First en is gespecialiseerd in het optimaliseren van websites, waarbij de gebruiker centraal staat.
Ook eens sparren over uw eigen website? Neem contact op via het contactformulier of via 06-14439506.